VIDEO | Iranul a lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune în spaţiu, cu trei aparate de cercetare la bord ⋆ Universul.net

Iranul a anunţat joi că a lansat în spaţiu o rachetă cu rază lungă de acţiune la bordul căreia se află trei aparate de cercetare spaţială – un proiect susceptibil să fie condamnat de Occident în contextul în care negocieri în dosarul nuclear iranian sunt în curs, relatează AFP, citată de News.ro.

”Lansatorul de sateliţi Simorgh a trimis trei aparate de cercetare în spaţiu”, a anunţat un purtător de cuvânt al unităţii spaţiale din cadrul Ministerului iranian al Apărării, Ahmad Hosseini, citat de televiziunea de stat iraniană.

Televiziunea de stat iraniană a difuzat imagini de la un tir de rachetă, într-un loc deşertic, şi salută ”altă realizare a oamenilor de ştinţă iranieni”.

”Este vorba despre o lansare preliminară şi vom avea lansări operaţionale în viitorul apropiat”, a anunţat el.

Presa iraniană nu precizează de unde a avut loc această lansare joi.

Presa americană scria luna aceasta, citând experţi şi imagini satelitare, că Republica islamică pregătea lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune de la Centrul spaţial Semnan, situat la aproximativ 300 de kilometri est de Teheran.

Acest anunţ de joi intervine în contextul în care negocieri în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian au fost relansate la sfârşitul lui noiembrie – după cinci luni de întrerupere – între Teheran şi ţările care mai fac parte din acord – China, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Rusia.

Aceste negocieri vizează revenirea în cadrul acrodului a Statelor Unite, care fost scoase din pact în 2018 de către Donald Trump, care a reimpus şi multiplicat sancţiuni Iranului.

Statele Unite participă în mod indirect la aceste negocieri.

Acordul de la Viena – validat prin Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU – obligă Teheranul ”să nu efectueze nicio activitate legată de rachete balistice concepute să fie dotate cu încărcături nucleare,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on