Viktor Bout, eliberat în schimbul eliberării lui Brittney Griner, acuză Occidentul că vrea ”să distrugă” Rusia ⋆ Universul.net

Wikimedia Commons

Traficantul de armament rus Viktor Bout, încarcerat în Statele Unite timp de 14 ani, eliberat joi în schimbul eliberării baschetbalistei americance Brittney Griner, acuză Occidentul de faptul că vrea ”să distrugă” şi ”să dezbine” Rusia, într-un interviu publicat vineri, relatează AFP, citată de News.ro.

”Occidentalii cred că nu ne-au terminat în 1990, când Uniunea Sovietică a început să se prăbuşească”, declară Bout – un fost ofiţer sovietic – publicaţiei pro-Kremlin RT.

”iar faptul că am încercat să trăim, să nu fim guvernaţi de nimeni şi să nu depindem de nimeni, de a fi o veritabilă putere independentă (…) este, bineînţele, pentru ei, o noutate şocantă. Ei cred că pot din nou să ne distrugă şi să dezbine Rusia”, acuză el.

Washingtonul a acceptat joi, în urma unor negocieri îndelungate, să-l predea Moscovei pe acest bărbat în vârstă de 55 de ani, arestat în 2008 într-o operaţiune americană în Thailanda, în schimbul eliberării baschetbalistei Brittney Griner, deţinuită în Rusia de câteva luni, într-un dosar legat de canabis.

Alte schimburi de deţinuţi între Moscova şi Washington sunt ”posibile”, a anunţat vineri preşedintele rus Vladimir Putin

”Contactele continuă la nivelul serviciilor de informaţii, n-au încetat niciodată. Sunt posibile alte (schimburi de deţinuţi)? Da, totul este posibil”, a declarat el într-o conferinţă de presă, în marja unui summit regional la Bişkek, în Kîrgîzstan.

Viktor Bout – născut în 1967 la Duşanbe, capitala fostei republici sovietice Tadjikistan, potrivit unui raport ONU – a studiat la Institutul Militar de Limbi Străine de la Moscova, după care a intrat în Forţele Aeriene.

Sursa foto: News.ro

El a profitat încă din 1991, la implozia URSS, potrivit acuzatorilor săi, de haosul post-sovietic pentru a obţine la preţ mic o cantitate de armament din baze militare livrate acestora,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on