Volvo s-a trezit în România cu o amendă de milioane

Consiliul Concurenței a sancționat compania Volvo România SRL cu o amendă în valoare de peste 13 milioane lei (aproximativ 2,65 milioane euro), pentru înțelegeri anticoncurențiale pe piața distribuției de camioane noi, medii și grele marca Renault.

În urma unei investigații, autoritatea de concurență a constatat că Volvo România SRL și distribuitorii din rețeaua sa de distribuție selectivă s-au înțeles în privința teritoriului în care aceștia puteau revinde camioanele noi, medii și grele marca Renault. Astfel, au stabilit să nu comercializeze acest tip de camioane în afara teritoriului României.

CITEȘTE ȘI Șeful Ryanair spune că nu vede semne de recesiune după ce rezervările au atins o valoare record

Înțelegerile privind împărțirea pieței erau prevăzute și puse în practică  prin clauzele contractelor, negociate și semnate de Volvo România cu distribuitorii. Prin aceste înțelegeri companiile nu se mai concurau între ele, clienții neavând posibilitatea de a alege, în acest fel, afectând concurența la nivel național, precum și comerțul între statele membre.

Volvo România SRL a recunoscut încălcarea Legii concurenței și, ca urmare, a beneficiat de o reducere a amenzii.

Volvo România SRL, membră a Grupului Volvo, este succesoarea Renault Trucks România SRL, cu care a fuzionat în anul 2013. Volvo România SRL este unic importator de camioane noi, medii și grele marca Renault pe piața românească.

CITEȘTE ȘI FOTO Turcii câștigă unul dintre cele mai importante drumuri din România

Invesțigația a fost declanșată în urma unei cereri de clemență depusă de un distribuitor, care a primit imunitate la amendă pentru că a cooperat cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență.

Politica de clemență este un instrument prin care Consiliul Concurenței poate aplica un tratament favorabil companiilor implicate într-o înțelegere de tip cartel și care cooperează cu autoritatea de concurență în vederea descoperirii și sancționării acestor practici anticoncurențiale.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on