Zeci de elevi maghiari, vedete la un concurs de recitare din Mihai Eminescu

Zeci de elevi de la şcolile şi liceele cu predare în limba maghiară din Harghita au participat la un tradiţional concurs de recitare a versurilor lui Mihai Eminescu, organizat cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, evenimentul desfăşurându-se, pentru al doilea an consecutiv, în mediul online.Concursul, ajuns la ediţia a XVII-a, a fost organizat şi găzduit, timp de 15 ani de Şcoala Gimnazială “Petofi Sandor” din Miercurea Ciuc şi era dedicat elevilor de gimnaziu din municipiu sau din zona Ciuc.

În 2022, competiţia a fost extinsă la nivelul întregului judeţ şi s-a desfăşurat, în premieră, în mediul online, iar în acest an, concursul s-a adresat şi elevilor de la liceele cu predare în limba maghiară din Harghita, partenerul evenimentului fiind Colegiul Tehnic “Batthányi Ignác” din Gheorgheni.

Sufletul acestui concurs este profesoara de limba română Bors Kinga, de la Şcoala Gimnazială “Petofi Sandor” din Miercurea Ciuc, cea care a făcut eforturi ca în fiecare an evenimentul să aibă loc.

Aceasta a declarat, pentru AGERPRES, că la faza finală a ediţiei din acest an au participat 65 de elevi, din toate zonele judeţului, 43 dintre ei fiind de la gimnaziu şi 22 de la liceu.

Concursul s-a desfăşurat, mai întâi, în şcoli şi licee, apoi elevii clasaţi pe primele locuri au participat la faza judeţeană, ei trimiţând scurte înregistrări video în care recită versuri memorate din opera lui Eminescu. Bors Kinga spune că, în acest fel, părinţii au participat, indirect, la eveniment, mulţi dintre ei realizând înregistrările video ale recitărilor, care se transformă într-o “adevărată sărbătoare de familie”, întrucât se alege decorul, îmbrăcămintea şi se regizează înregistrarea.

“O parte din părinţi descoperă aptitudinile interpretative ale propriilor copii”, a punctat Bors Kinga.

Ea a mai arătat că mulţi dintre elevii care au participat la concurs când erau la gimnaziu s-au înscris în acest an şi la secţiunea dedicată liceenilor,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on