Zelenski insistă pentru înființarea unui Tribunal Special în cazul agresiunii ruse: „Instrumentele juridice internaţionale disponibile nu sunt suficiente”

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 07:22

466 citiri

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a explicat ucrainenilor, în mesajul video de marţi seara, de ce este nevoie de crearea unui Tribunal Special în cazul agresiunii ruse din Ucraina, arătând că actuala legislaţie internaţională nu ar permite tragerea la răspundere directă a liderilor ruşi.

„Pentru ca să existe responsabilitate pentru agresiune, este nevoie de un tribunal special – pe lângă Curtea Penală Internaţională. Iar noi facem totul pentru a crea un astfel de tribunal”, a spus preşedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski vrea ca acest tribunal special pentru Rusia să judece nu numai faptele agresiunii din februarie 2022, ci tot ce s-a întâmplat de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014.

„Astăzi, am luat câteva noi măsuri pentru a restabili justiţia în Ucraina, pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe toţi cei responsabili de acest război criminal. Cooperăm deja cu multe ţări şi organizaţii internaţionale pentru ca fiecare criminal rus să primească pedeapsa meritată. Am stabilit deja cooperarea cu Curtea Penală Internaţională şi o vom intensifica.

Dar, din păcate, instrumentele juridice internaţionale disponibile nu sunt suficiente pentru justiţie. Chiar şi în cadrul Curţii Penale Internaţionale, este încă imposibil să aducem în faţa justiţiei cea mai înaltă conducere politică şi militară a Rusiei pentru crima de agresiune împotriva statului nostru – pentru crima primară. Crima care a dat naştere tuturor celorlalte crime din acest război – şi nu numai după 24 februarie, ci şi din 2014. Atunci a început totul”, a arătat Volodimir Zelenski.

El menţionat că vizita primei-doamne, Olena Zelenska, în Marea Britanie are legătură tot cu aceste eforturi ale Kievului de a obţine înfiinţarea unui tribunal special pentru Rusia.

„Astăzi, discursul primei doamne a Ucrainei către Parlamentul şi poporul Marii Britanii a fost dedicat exact acestei sarcini.

 » Aflați mai multe informații aici.