Ziua de cinstire a martirilor din închisorile comuniste. Noaptea în care 10.000 de intelectuali români au fost arestați de comuniști

Sambata, 14 Mai 2022, ora 12:00

1963 citiri

Ziua de 14 mai, ca zi de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, a fost instituită în 30 mai 2017, când președintele Klaus Iohannis a promulgat legea votată de Parlament la inițiativa mai multor parlamentari din toate partidele, arată basilica.ro. 14 mai a fost aleasă ca dată de marcare a acestei zile comemorative, deoarece în noaptea dintre 14 și 15 mai 1948 au început arestările masive în rândul elitelor României creștine.

Numai în noaptea respectivă au fost arestaţi aproximativ 10.000 de intelectuali: nu numai membri ai partidelor politice și ai fostei clase conducătoare, ci și intelectuali, studenți, preoți, țărani.

Au avut loc arestări masive din toate categoriile recunoscute drept dușmănoase unui regim ateu – într-o țară majoritar creștină.

Numeroşi deţinuţi politici și-au pierdut viața în închisorile comuniste de la Piteşti, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava, Văcăreşti.

Un experiment unic a avut loc la Pitești, unde deținuții erau torturați până când deveneau ei înșiși torționari ai colegilor de celulă. Azi în vechea temniță funcționează un muzeu memorial.

Închisoarea de la Sighet a fost transformată și ea, la inițiativa poetei Ana Blandiana, în Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei și este deschis în Noaptea Muzeelor din acest an (14-15 mai 2022).

În memoria martirilor din temniţele comuniste, la Aiud, pe locul cunoscut drept „Râpa Robilor”, a fost ridicat un monument intitulat „Calvarul Aiudului”: martirii sunt reprezentați prin mai multe cruci care duc în spate crucea neamului românesc. Numele victimelor sunt inscripționate în piatră.

În interiorul monumentului, Mitropolitul Bartolomeu Anania, pe vremea când era arhiepiscop al Clujului, a sfințit în anul 2000 un paraclis la intrarea căruia stă scris: „Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on