Ziua Pisicii Grase, fenomenul din Marea Britanie care poate fi aplicat şi în România. Salariul șefului ANRE se apropie de ”aniversare”

Fotografie de la Breakingpic, pexels

În fiecare an, pe 4 ianuarie, în Marea Britanie are loc “ziua pisicii grase”, momentul în care câştigurile şefilor din companiile din Top 100 depăşesc salariul mediu anual. 

Crearea think tank-ului High Pay Centre şi a Institutului de Personal şi Dezvoltare a fost primul pas în atragerea atenţiei spre discrepanţele majore între salariile britanicilor, subliniind faptul că liderii de corporaţii au deja mai mulţi bani în trei zile, decât fac angajaţii lor într-un an de zile. 

Conform modelului, CEO-ul unui titan din industria tutunului, care câştigă 3,9 milioane de lire pe an, trebuie să muncească doar 3 zile, sau mai exact 29 de ore, pentru a egala salariul mediu al unui angajat britanic, cu normă întreagă. Vorbim, astfel, de un salariu de 821,50 lire pe oră, o rată de 133 la 1 ca diferenţă între cei doi. 

Cu toate astea, Institutul Adam Smith spune că întreaga iniţiativă nu este altceva decât “economie de bar”. 

Sindicatele spun, însă, că Ziua Pisicii Grase scoate în evidenţă “realitatea obscenă” conform căreia şefii câştigă de peste 100 de ori mai mult decât un angajat mediu. “Marile corporaţii nu se vor oferi voluntare să îşi reducă din câştiguri, tocmai de aceea avem nevoie de forme de control mai mari ale exceselor celor de la vârf”, transmit sindicaliştii, conform The Independent. 

Au existat, de altfel, de-a lungul timpului şi şefi de corporaţii care au decis să îşi taie propriul salariu. În 2016, Richard Pennycook, şeful Co-op, a cerut reducerea salariului său cu 60%, de la 1,25 milioane lire pe an la 750.000 lire. 

La polul opus se află, spre exemplu, Gavin Patterson, şeful BT, care a primit o mărire de salariu şi un bonus de 1,3 milioane de lire,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on