”Ar fi fost cel mai lung baraj din lume”. Ioan Jelev despre Turnu Măgurele – Nicopole și planul de pe vremea lui Ceaușescu. Efecte benefice în energie și navigație

*imagine cu rol ilustrativ / Sursa: Freepik

Ioan Jelev a fost prezent la Interviurile DCNews unde a vorbit, printre altele, şi despre planul lui Nicolae Ceaușescu privind hidrocentralele de pe Dunăre dar și ce se poate întâmpla astăzi.

Strategia de dezvoltare a energiei până în anul 2053 a ministrului bulgar al energiei, Rosen Hristov, prevede două hidrocentrale pe Dunăre, a aflat ziarul 24Chasa. Prima centrală, care va avea o capacitate de 840 MW și va fi în zona Nicopole – Turnu Măgurele, are deja la bază studii și o evaluare. Cea de-a doua centrală este prevăzută să fie la Silistra, în apropiere de Călărași, dar acolo abia a început realizarea studiilor. În acest sens au avut loc deja întâlniri între miniștrii energiei din România și Bulgaria. Luna viitoare, între cele două țări va fi semnat un memorandum pentru proiect, iar construcția acestuia va dura cel puțin cinci-șase ani. Potrivit ministrului bulgar, împreună cu hidrocentrala se va construi un alt pod peste Dunăre între România și Bulgaria, potrivit oficialului bulgar.

Ioan Jelev a venit cu mai multe lămuriri şi explicaţii tehnice încă din debutul emisiunii: “Această acumulare de la Turnu Măgurele-Nicopole ar avea nu numai efecte benefice din punct de vedere al producerii energiei dar şi asupra navigaţiei care se pare că va fi un obiectiv foarte important. Înlăturarea acestor dificultăţi pe care le întâmpinăm în navigaţie în cazul apelor foarte mici cum au fost şi în 2022 am mai avut în 2003, aceea este zona unde pot să apară probleme şi din punct de vedere al favorizării nivelurilor la centrala nucleară de la Cernavodă, pentru că efectul se va repercuta până la distanţe foarte mari. Sunt o serie de avantaje care ar fi avute în vedere.

Nu putem să uităm că,

 » Aflați mai multe informații aici.