Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea de aprobare a ordonanței de urgență emisă în vară de Guvern, de eliminare etapizată a cărbunelui din sistemul energetic național, la care România s-a angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), OUG care interzice cu efect imediat construirea de noi centrale alimentate cu acest combustibil fosil, dar care nu mai reglementează “închiderea definitivă și ireversibilă a grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă”, cum prevedea prima variantă a proiectului de OUG, ci doar “închiderea și conservarea lor”.
În Camera Deputaților, cameră decizională, proiectul de lege a întrunit 155 de voturi pentru. 44 împotrivă și 37 de abțineri.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Bacșișul – legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea “mulțumi” chelnerilor
Plenul Camerei a adoptat legea promulgată acum de președinte cu amendamentele incluse în raportul pe fond al Comisiilor de muncă, industrii și politică economică, aprobate prin vot în ședință comună.
Amendamentele au clarificat două dintre cele mai importante prevederi ale OUG, potrivit cărora ″Capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit ale Societății Complexul Energetic Oltenia – S.A., respectiv grupurile energetice Turceni 4 și 5, Ișalnița 7, Rovinari 4, 5 și 6, în total 1.965 MW putere instalată, constituie rezervă tehnică în perioada 2023-2030, pentru asigurarea funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național″, iar ″Pentru asigurarea siguranței și stabilității Sistemului electroenergetic național, termenul de închidere prevăzut pentru grupurile energetice Rovinari 3 și Turceni 7, totalizând 660 MW (cu termen de închidere în PNRR 31 decembrie 2022), poate fi amânat în situații justificate la solicitarea Operatorului de transport și sistem, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ – S.A. și se constituie rezervă tehnică în perioada 2023-2026″.