Paradox cu asigurările facultative. Marian Siminică, ISF: Oamenii au fost obligaţi! Procentul depăşeşte 30%

Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels

De ce îşi fac românii asigurări facultative? Asta a vrut să afle şi Institutul de Studii Financiare (ISF), în cadrul unui sondaj. A fost însă scos la iveală şi un paradox: asigurarea facultativă este, în unele cazuri, obligatorie. 

“Potrivit datelor colectate, sunt motive obiective. Cei mai mulţi repodenţi au spus că problemele medicale sunt cauza, în proporţie de 29,8 %. Dacă mai adăugăm şi situaţiile dificile în care s-au aflat rudele sau prietenii, încă 9%, constatăm că aproape 40% aleg asta ca urmare a unor situaţii obiective. 

Sunt însă o pondere importantă, poziţiile doi şi trei în clasamentul răspunsurilor, solicitările din partea băncilor sau unele obligaţii de natură legală sau contractuală. Practic, deşi vorbim de asigurări facultative, oamenii au fost obligaţi, fie pentru că au luat un credit pentru locuinţă sau au cumpărat o maşină în leasing. Cumulat, procentul pe cele două răspunsuri depăşeşte 30%. Iată că, deşi e un produs facultativ, a fost mai degrabă impus de restricţii de natură contractuală”, a explicat Marian Siminică, directorul executiv al Institutului de Studii Financiare, în cadrul dezbaterii „Asigurarea, centura de siguranță în transporturi”, organizată de DC MEDIA GROUP. 

Siminică: Mulți români nici nu știu de existența asigurărilor

„Revenind la produsele de asigurare cu incidență asupra transportului, putem să identificăm atât produse de asigurare obligatorie, cum este polița RCA, dar și produse de asigurare facultativă, unde este la atitudinea fiecărei persoane dacă și-o achiziționează, cum ar fi asigurarea de tip CASCO, pentru autoturism, sau o asigurare de călătorie, o asigurare de sănătate, sau o asigurare de viață, care sunt produse cu incidență pe zona turismului și a transporturilor. Din statistici, vedem că gradul de accesare al acestora de către consumatori este diferit și cred eu că diferențele sunt generate semnificativ de conștientizarea necesităților prin prisma riscurilor pe care le acoperă.

 » Aflați mai multe informații aici.