China înăspreşte măsurile de securitate: percheziţii pe stradă şi verificarea telefoanelor ⋆ Universul.net

Poliţia chineză oprea şi percheziţiona luni persoane în locurile publice unde în weekend au avut loc proteste, la Shanghai şi Beijing, după ce oamenii din aceste metropole, dar şi din alte oraşe ale Chinei au manifestat împotriva măsurilor stricte ani-COVID-19, care continuă să le perturbe viaţa la trei ani de la începutul pandemiei, relatează Reuters, citată de News.ro.

Luni, la Beijing sau Shanghai, nu existau semne de noi proteste, dar zeci de poliţişti se aflau în zonele în care au avut loc demonstraţiile. Poliţia le-a cerut oamenilor telefoanele pentru a verifica dacă au reţele virtuale private (VPN) şi aplicaţia Telegram, care a fost folosită de protestatari în weekend, au declarat locuitorii şi utilizatorii de reţele sociale.

VPN-urile sunt ilegale pentru majoritatea oamenilor din China, în timp ce aplicaţia Telegram este blocată pe internetul chinezesc.

În Shanghai, un reporter AFP care a asistat duminică la mai multe arestări a constatat, de asemenea, că poliţia a verificat cu forţa telefonul unui protestatar pentru a vedea dacă există aplicaţii pentru reţele sociale străine.

Luni, autorităţile au blocat unele străzi din centrul Shanghaiului cu bariere metalice albastre pentru a împiedica adunările. Magazinele şi cafenelele din zonă au fost rugate să închidă, a declarat pentru Reuters un angajat.

Pe de altă parte, protestatarii care au manifestat duminică la Beijing împotriva restricţiilor sanitare şi pentru mai multe libertăţi au fost contactaţi telefonic de poliţie, care i-a interogat în legătură cu prezenţa lor la miting, a declarat luni unul dintre ei pentru AFP. Întrebarea, scrie agenţia franceză de ştiri, este cum a reuşit poliţia să descopere identitatea unora dintre manifestanţi, în condiţiile în care marea majoritate a acestora nu au avut verificate actele de identitate la mitingul de duminică.

O protestatară a declarat luni seară pentru AFP că ea şi cinci dintre tovarăşii ei care au manifestat duminică în capitală au primit un apel de la poliţia din Beijing.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on