Consultul proctologic (I)

Mai bine de jumătate din populaţia globului se confruntă măcar odată în viață cu probleme legate de hemoroizi. Să vorbești totuşi, ca pacient, despre boala hemoroidală nu este tocmai uşor.

Suntem tributari unui model educaţional în care bolile din sfera proctologică, adică probleme legate de dureri sau sângerări anale, constipaţie sau apariția unor excrescenţe în zona anusului, sunt adesea subiecte tabu, sau, în cel mai bun caz, situații despre care vorbim doar cu cineva foarte apropiat.                                             

Studiile demonstrează ca doar o treime dintre pacienții simptomatici se adresează sistemului medical. Drept consecință, o parte dintre aceștia ajung la medic abia când este grav sau, și mai rău, când este prea târziu. 

Să explicăm pentru început ce sunt hemoroizii: ei sunt structuri vasculare prezente în mod normal la nivelul canalului anal cu roluri precise și extrem de importante. Aceste structuri, prin creșterea lor în volum, ajung să producă o serie întreagă de simptome care creează neplăceri.

Care sunt cauzele apariției hemoroizilor?

Ca în multe alte afecțiuni și în boala hemoroidală cauzele apariției sau agravării ei sunt multiple și, adesea, concură 2 sau mai mulți factori. Dintre cei mai întâlniți putem enumera:

  • moștenirea genetică este unul dintre factorii incriminați pe care, din păcate, nu-l putem influența și se întâmplă uneori ca familii întregi să sufere de aceasta afecțiune. Atunci când acest factor este predominant boala apare la vârste mai tinere și se asociază adesea cu varice la nivelul membrelor inferioare în diverse stadii de boală;
  • vârsta este un alt factor de risc asupra căruia nu avem niciun control. Odată cu înaintarea în vârstă frecvenţa suferinței hemoroidale creşte, acesta și datorită faptului ca se asociază deseori cu sedentarismul, creșterea în greutate, prezenţa și a altor afecţiuni pentru care tratamentul poate avea ca efect advers suferințe în sfera proctologică;

 » Aflați mai multe informații aici.