Cristian Preda: Imaginea şcolilor doctorale a ajuns să fie cea a unui autobuz cu înghesuială mare ⋆ Universul.net

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Decanul Facultăţii şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, fost om politic, explică, referindu-se la dorinţa multor politicieni de a avea titlul de academic de doctor, că imaginea pe care o are asupra acestei situaţii este cea a unui „autobuz cu înghesuială mare”. Preda spune că până şi politicienii „nătărăi” dedică activităţii politice atât de mult timp încât nu au vremea necesară realizării lucrărilor pe care le implică obţinerea titlului de doctor, transmite News.ro.

„O vreme, au vrut pentru a aveau 15% spor de salariu când nu mai aveau mandat de deputat, în fine… se întorceau la un moment dat la locul lor de muncă şi ştiu şi poveşti din anii 2000, când  în guvernul Ciorbea s-au făcut presiuni ca salariul cercetărilor să crească pentru că unii miniştri erau cercetători, ştiau că nu se mai întorc la Palatul Victoria şi şi-au făcut salarii mari. Pe urmă, sporul ăsta de 15% pentru doctorat a fost introdus peste tot. Reamintesc că el a fost la început imaginat ca o compensaţie pentru salariile de mizerie are existau în universităţi. Eu aveam echivalentul a 20 de dolari în 1992, când m-am angajat, 20 de dolari, ăsta a fost echivalentul în dolari al primului salariu cu care am început la universitate, afirmă profesorul universitar Cristian Preda, întrebat, în emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, de ce vor politicienii să aibă neapărat doctorat.

 Preda spune că până şi politicienii „nătărăi” dedică activităţii politice atât de mult timp încât nu au vremea necesară realizării lucrărilor pe care implică obţinerea titlului de doctor.

„Când s-a generalizat (acordarea sporului salarial pentru titlul de doctor – n.r.)  a vrut toată lumea doctorat şi acum este o  aglomeraţie. Imaginea şcolilor doctorale a ajuns să fie cea a unui autobuz cu înghesuială mare.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on