Cum se ia corect temperatura copilului cu febră?

Cristina Pavelescu, Iași: ”Am 21 de ani și am un băiețel de 4 luni. Sunt foarte speriată de toate schimbările aduse de copil în viața mea și permanent mă tem că nu mă voi descurca. Trebuie să mă descurc singură, pentru că atât părinții mei cât și ai soțului lucrează iar eu nu am frați mai mici. Nu las pe nimeni să se apropie de copil, de teamă să nu răcească. În urmă cu 2 săptămâni mi s-a părut că băiețelul are temperatură și am încercat să văd câte grade indică termometrul. Eram singură cu el și copilul se agita, eu nu reușeam să-i țin termometrul sub braț și după ce ne-am luptat minute în șir amândoi am văzut că avea temperatura peste 38 de grade. M-am dus la medicul de familie și, de fapt, copilul avea 37 de grade. Doamna doctor a spus că ne-am agitat amândoi și așa, poate, i-a crescut temperatura. Sincer, nici acum nu știu cum să-i iau temperatura dacă face febră”.

Șef lucrări Dr. Solange Tamara Roșu, medic șef UPU, Spitalul de Copii ”Sf. Maria”, Iași: ”Emoțiile și teama tinerelor mămici sunt inerente. Cu toții ne alertăm, atunci când este vorba despre copiii noștri, indiferent de vârsta pe care o au. Cu atât mai mult atunci când este vorba despre primul copil și nu avem deloc experiență în acest sens.

În ce privește febra, aceasta este o reacție frecvent întâlnită la copii. Câteva dintre posibilele cauze ale febrei la copil sunt otita, răceala și, nu în ultimul rând, gripa, boala diareică acută, infecția urinară, bolile eruptive contagioase, afecțiunile sistemului nervos central (meningite, encefalite). Sunt de luat în calcul și alte cauze: insolația, expunerea la caldură în spații închise (copii lăsați în mașina închisă în sezonul cald). De asemenea, o cauză de  febră pot fi vaccinurile,

 » Aflați mai multe informații aici.