Departamentul Justiţiei numeşte un procuror special care să investigheze cum a gestionat Joe Biden documentele guvernamentale sensibile ⋆ Universul.net

Procurorul general al SUA, Merrick Garland (foto), a anunţat joi numirea unui consilier special care să investigheze modul în care preşedintele Joe Biden a gestionat documente guvernamentale sensibile, o anchetă ce ar putea arunca o umbră asupra preconizatei candidaturi a democratului pentru realegerea sa în funcţie în 2024, relatează Reuters, citată de News.ro.

Merrick Garland, care conduce Departamentul Justiţiei şi este responsabilul din SUA cu rangul cel mai înalt în materie de aplicare a legilor, a făcut acest anunţ la câteva ore după ce un avocat al Casei Albe a confirmat, joi, că echipa juridică a lui Joe Biden a găsit un al doilea set de documente clasificate – din perioada în care era vicepreşedinte – într-un spaţiu de depozitare neadecvat, la locuinţa sa privată din statul Delaware. Luni, Casa Albă a anunţat, în urma unor scurgeri în presă, că documente clasificate din perioada în care Joe Biden a fost vicepreşedinte au fost descoperite, în luna noiembrie a anului trecut, într-un birou privat folosit de actualul preşedinte SUA în sediul unui grup de reflecţie din Washington.

Robert Hur, fost procuror federal în Maryland, va fi procurorul special care se va ocupa de cazul lui Joe Biden, a anunţat Merrick Garland.

Consilierii speciali (cărora în trecut li se spunea procurori speciali) sunt persoane cu pregătire juridică numite pentru a investiga cazuri sensibile din punct de vedere politic şi îşi îndeplinesc responsabilităţile cu un anumit grad de independenţă faţă de conducerea Departamentului de Justiţie, inclusiv faţă de Garland, care a fost numit de Biden. Procurorii speciali investighează şi stabilesc dacă este cazul sau nu de a fi formulate acuzaţii penale împotriva celui vizat de ancheta sa.

Un astfel de procuror special (sau consilier special) a fost numit de Merrik Garland în noiembrie şi în cazul fostului preşedinte Donald Trump.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on