Este posibilă o restaurație rusească în Moldova?

Această întrebare ne frământă din prima zi a războiului. Invadarea Basarabiei părea iminentă – de ordinul zilelor, săptămânilor – apoi, pe măsură ce ofensiva rusească s-a împotmolit, ne-a mai venit inima la loc.

Știm că rușii ne țin în cătarea puștii. Declarații explicite în acest sens s-au făcut la toate nivelurile administrației de la Moscova. Putin a vorbit despre reconstituirea URSS, generalii și propagandiștii lui au anunțat “nevoia unei operațiuni speciale pentru protejarea rușilor discriminați din Transnistria”.

Presa a scris acum câteva săptămâni că FSB-ul a elaborat câteva scenarii pentru Republica Moldova. Primul avea în vedere crearea unui “coridor terestru” până în Transnistria, cu recunoașterea ulterioară a independenței acesteia (de aici până la anexare n-ar fi decât un pas); al doilea: ieșirea la “hotarul” dintre Moldova și regiunea transnistreană, fără a-i recunoaște independența; al treilea: ocuparea întregii Moldove, sfidând protestele Occidentului.

Eșecul ofensivei rusești pe direcția sud-vest, spre Odessa, a determinat abandonarea variantelor belice și alegerea unui scenariu hibrid, care să prevadă instigarea opiniei publice interne împotriva guvernării pro-europene de la Chișinău și în final răsturnarea acesteia.

Cum funcționează scenariul “hibrid”

Populația este înfricoșată cu rachete care survolează spațiul aerian și mai și cad pe teritoriul nostru. Bombardarea rețelelor ucrainene a provocat deja o pană de curent majoră în Moldova și un “blackout” național. Atacuri cibernetice. Facturi explozive la energie.

Proteste de stradă violente, organizate de Șor și alți oligarhi fugari, incluși pe lista sancțiunilor americane. Pentru moment, intensitatea lor a scăzut – autoritățile au demarat anchete împotriva organizatorilor – dar ele pot reizbucni în pofida interdicțiilor, dacă nu le sunt curmate sursele de finanțare.

Libertatea și independența Republicii Moldova, orientarea sa pro-europeană, depind crucial de soarta războiului din Ucraina. Dacă războiul se va prelungi, nu se știe cât timp va putea miza actuala guvernare pe sprijinul populației.

 » Aflați mai multe informații aici.