Furnizorii de energie cer plata în avans. Elena Cristian a spus care e calea de urmat: Piața e în degringoladă! Statul trebuie să intervină

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Elena Cristian a vorbit despre problemele din piața de energie.

Un bărbat din Arad s-a trezit cu o factură uriașă trimisă în avans pentru un consum de 0 kWh. Furnizorul a reacționat imediat și a explicat că o astfel de practică vizează numai persoanele juridice, care şi-au asumat prin contract, să plătească facturi în avans, în cazul în care acest lucru se solicită.

Arădeanul a povestit pe rețelele sociale că a primit o factură de la E.ON, în 21 septembrie. Era precizat că este vorba despre o factură în avans, iar la perioada de facturare era trecut 1-31 decembrie 2022, în condițiile în care factura a fost emisă în noiembrie 2022. La cantitatea de kWh consumaţi, apare 0 (zero), iar la suma care trebuie achitată apare 2.069,41 de lei, conform România TV.

Elena Cristian a spus care e soluția

Având în vedere că situația de la Arad nu reprezintă un caz singular și cetățenii continuă să primească facturi în avans și facturi cu prețuri extrem de ridicate pentru un consum mic în toată țara, Elena Cristian, analist DC Business, a intervenit telefonic la România TV, unde a explicat de ce este necesar ca Statul să intervină pe piața energetică:

„Sunt de acord cu domnul Frumosu (n.r. Dragoș Frumosu, președinte SINDALIMENTA), că vina, în mare parte, este a Statului. Nu țin partea acestor companii, au existat foarte multe abuzuri în ultimul an, au existat foarte multe situații în care oamenii au primit facturi de impact, știm bine că au fost și adevărate tragedii în acest sens și sunt multe probleme.

Pe de altă parte, Statul, schimbând toate aceste formule de calcul în fiecare lună, actele normative, venirea cu alte reglementări,

 » Aflați mai multe informații aici.