Viitoarea ambasadoare a SUA la Bucureşti: „România, un model pentru alţi membri NATO”

„România este un model pentru alţi membri NATO”, a declarat Kathleen Kavalec, nominalizată la funcţia de ambasador al Statelor Unite în România, marţi, în timpul audierii în Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului american, conform site-ului foreign.senate.gov, citat de Agerpres.„Azi, România este un model pentru alţi membri NATO. Ea a bugetat 2% din PIB pentru apărare – şi, cel mai recent, s-a angajat să-şi ridice bugetul pentru apărare la 2,5% la sută, în mare parte alocat pentru achiziţionarea de echipamente din SUA în efortul ei robust de modernizare. Ea găzduieşte forţe multinaţionale NATO şi este un contribuitor de lungă durată la misiunile şi operaţiunile NATO din întreaga lume”, a subliniat Kavalec, declarându-se „onorată să apară în faţa” comitetului „în calitate de candidat al preşedintelui Biden pentru funcţia de ambasador al SUA în România”.

„În timp ce discutăm, secretarul (de stat american Antony – n.red.) Blinken se află la Bucureşti, ceea ce subliniază importanţa parteneriatul nostru de lungă durată cu România”, a notat diplomata americană.

„Am avut plăcerea de a servi înainte în România, ca ofiţer pentru afaceri culturale la Ambasada din Bucureşti” , a amintit ea.

„De la sfârşitul dictaturii comuniste în 1989, România a făcut progrese remarcabile în construirea unei veritabile democraţii şi economii de piaţă. România a spus clar, de la început, că scopul ei era aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, iar prin muncă asiduă şi determinare, ţara şi oamenii ei au reuşit”, a notat ea. 

„Am fost prezentă în 2008 când România a găzduit la Bucureşti summitul NATO, o sursă de mândrie pentru întreaga ţară. Eu şi familia mea ne-am alăturat celebrărilor de Anul Nou 2007 la Sibiu – conduse de primarul de atunci, actualul preşedinte Klaus Iohannis – salutând aderarea oficială a României la UE”, a amintit ea.

 » Aflați mai multe informații aici.