Grecia și Bulgaria pregătesc o conductă petrolieră care să ajungă și la Constanța. Proiect abandonat

Embargoul introdus de Uniunea Europeană pentru petrolul rusesc a făcut ca Grecia și Bulgaria să reia discuțiile cu privire la reluarea unui proiect abandonat ce viza construirea unui oleoduct care ar fi ocolit Strâmtoarea Bosfor.

Ministrul Energiei din Bulgaria, Rosen Hristov, a declarat pentru Al Jazeera că viitoarea conductă ar urma să aibă o lungime de 280 de kilometri și ar face legătura între portul grecesc Alexandroupolis și portul bulgar Burgas, fiind posibil să fie prelungită până la Constanța, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI FOTO Circ la Ministerul Energiei cu taxarea prosumatorilor: Liderul AUR s-a urcat la pupitrul ministrului, care nu a mai vrut să vină, după care a început să îl caute

“Avem o derogare de doi ani care ne permite să continuăm să cumpărăm petrol rusesc, dar după acea ne vom confrunta cu probleme din cauza creșterii tarifelor de tranzit prin Bosfor. De aceea, am început să discutăm reluarea proiectului oleoductului Burgas-Alexandroupolis și prelungirea sa în nord până în porturile Varna și Constanța”, a declarat Rosen Hristov, la o conferință pe energie organizată la Atena.

“Noi sprijinim acest proiect” a spus și ministrul elen al Energiei, Kostas Skrekas, fără a oferi alte detalii.

Embargoul vizând petrolul rusesc a intrat luni în vigoare și va perturba livrările de petrol ale Rusiei din portul Novorossiysk până în porturile de pe coasta de est a Mării Negre precum și spre porturile Uniunii Europene. Rafinăriile de la Burgas și Constanța pot cumpăra în continuare petrol din Kazahstan și Azerbaidjan. Însă aceste livrări nu sunt suficiente pentru acoperirea necesarului țărilor din regiune, în special dacă sunt luate în calcul și nevoile Ucrainei. Golul creat este acoperit de volume suplimentare din alte surse care sunt livrate în Marea Neagră via Strâmtoarea Bosfor.

 » Aflați mai multe informații aici.