Un medicament experimental pare să încetinească progresia bolii Alzheimer, dar ridică probleme de siguranţă

Primul medicament care încetineşte distrugerea creierului în cazul bolii Alzheimer – Lecanemab – a fost declarat un succes istoric şi important, transmite BBC.

Studiul clinic pune capăt unor decenii de eşecuri şi arată că este posibilă o nouă eră a medicamentelor pentru tratarea Alzheimer – cea mai frecventă formă de demenţă.  Cu toate acestea, medicamentul, Lecanemab, are doar un efect redus, iar impactul său asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor este dezbătut. În plus, medicamentul acţionează în stadiile incipiente ale bolii. 

Lecanemab atacă grăsimea lipicioasă – numită beta-amiloid – care se acumulează în creierul persoanelor cu Alzheimer.  Pentru un domeniu medical plin de eşecuri, disperare şi dezamăgire, unii consideră că aceste rezultate ale testelor reprezintă un punct de cotitură triumfător. 

Alzheimer’s Research UK a declarat că rezultatele au fost “importante”.  Unul dintre cei mai importanţi cercetători din lume care a lansat ideea de a viza amiloidul în urmă cu 30 de ani, profesorul John Hardy, a declarat că este un rezultat “istoric” şi că este optimist: “Asistăm la începutul terapiilor pentru Alzheimer”.

Profesoara Tara Spires-Jones, de la Universitatea din Edinburgh, a declarat că rezultatele sunt “un lucru important, deoarece avem o rată de eşec de 100% de mult timp”. 

În prezent, persoanelor cu Alzheimer li se administrează alte medicamente pentru a le ajuta să îşi gestioneze simptomele, dar niciunul nu schimbă evoluţia bolii. 

Lecanemab este un anticorp – precum cele pe care organismul le produce pentru a ataca viruşii sau bacteriile – care a fost creat pentru a spune sistemului imunitar să elimine amiloidul din creier. 

Amiloidul este o proteină care se aglomerează în spaţiile dintre neuronii din creier şi formează plăci distinctive care reprezintă una dintre caracteristicile bolii Alzheimer. 

La acest studiu pe scară largă au participat 1.795 de voluntari cu Alzheimer în stadiu incipient.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on