Vasilescu (BNR) anunță când va ajunge inflația ‘în matca ei de 2%’

Inflaţia este nedreaptă pentru societatea românească, pentru că n-am făcut nimic ca să o aducem, iar la această oră băncile centrale sunt singurele care pot să lupte eficient cu inflaţia, având o armă urâtă de toată lumea şi anume dobânda de politică monetară, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României. 

‘Dacă privim ce se întâmplă în interiorul societăţii româneşti, aş putea să spun că pentru noi, şi nu cred că greşesc, această inflaţie este nedreaptă, pentru că n-am făcut nimic ca s-o aducem. Practic, inflaţia a început în ianuarie 2021, treptat, aşa, încetul cu încetul, şi dintr-o dată a luat avânt. Toată lumea întreabă: Cum vom ieşi? Cum se va termina? Inflaţia este ca un avion cu reacţie.’, a spus Vasilescu.

‘Marile centre de analize din lume spun în anii, nu 2023, ci 2024-2025. Atunci inflaţia ar trebui să ajungă în matca ei de 2%’

Pleacă pe pistă cu viteză, la un moment dat se desprinde de pistă, face unghi drept şi o zbugheşte către cer? Aşa, dintr-o dată. Când se întoarce la aterizare, e mai complicat. Vine încet…avioanele astea cu reacţie au nevoie de o pistă lungă, la un moment dat mai dau drumul şi la o umbrelă. Cam aşa a început inflaţia şi cam aşa se va încheia. Când? Marile centre de analize din lume spun în anii, nu 2023, ci 2024-2025. Atunci inflaţia ar trebui să ajungă în matca ei de 2%. 2% consideră toată lumea noastră, din America şi până în Japonia, că ar fi inflaţia ideală.(…) Şi la această oră, băncile centrale sunt singurele care pot să lupte eficient cu inflaţia, având această armă urâtă de toată lumea: dobânda de politică monetară’, a spus Vasilescu la Gala Financial Intelligence.

El a subliniat că în 2020,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on