După ce Xi a mers în Arbaia Saudită, SUA își trimit emisarii în China ⋆ Universul.net

Sursa: Xinhua

Guvernul SUA va trimite în China prima delegaţie oficială la nivel înalt de când preşedintele chinez, Xi Jinping, şi preşedintele american, Joe Biden, s-au angajat luna trecută, la Bali, să-şi amelioreze relaţiile bilaterale, transmite News.ro.

Secretarul de stat adjunct pentru Asia de Est şi Pacific, Daniel Kritenbrink, o va însoţi pe Laura Rosenberger, director principal pentru China şi Taiwan în Consiliul Naţional de Securitate, într-un turneu asiatic în perioada 11-14 decembrie, a anunţat sâmbătă, într-un comunicat, Departamentul de Stat.

Cei doi oficiali americani vor vizita China, Coreea de Sud şi Japonia.

Luna trecută, preşedintele Joe Biden a avut o întâlnire directă cu Xi Jinping, prima de când a venit la Casa Albă, în marja summitului G20 de la Bali. Cei doi lideri au promis că vor continua „să gestioneze în mod responsabil competiţia dintre cele două ţări şi să exploreze potenţiale domenii de cooperare”, a reamintit Departamentul de Stat. Joe Biden şi Xi Jinping au abordat şi problemele spinoase din relaţia bilaterală, precum viitorul Taiwanului, restricţiile impuse de SUA asupra importurilor de tehnologie chineză şi influenţa globală a Chinei.

Daniel Kritenbrink va pregăti, de asemenea, vizita şefului diplomaţiei americane, Antony Blinken, planificată pentru începutul anului 2023, prima vizită a unui diplomat american important în China în ultimii patru ani.

Pe de altă parte, liderul chinez Xi Jinping tocmai s-a întors dintr-o vizită în Arabia Saudită, unde a avut un summit cu mai mulţi lideri arabi, iar Statele Unite urmăresc cu îngrijorare influenţa crescândă a rivalului economic în regiune, unde China are un interes direct, fiind cel mai mare consumator de energie din lume, în timp ce firmele chinezeşti se extind în domeniul tehnologiei şi al altor infrastructuri.

 » Aflați mai multe informații aici.