Efect de domino. Economia mondială, afectată de încetinirea activității din Statele Unite, Europa şi China

Când suferă unul, suferă toţi. Pe principiul acesta pare că se manifestă economia mondială, în contextul actual. 2023 va fi un an dificil pentru PIB-ul global. 

PIB-ul global va fi afectat de incetinirea activității economice în Statele Unite, Europa și China, a avertizat Fondul Monetar Internațional. FMI a înrăutăţit previziunile cu privire la economia mondială, în urma efectelor războiului din Ucraina, a majorării dobânzilor şi a presiunilor inflaţioniste. Principalele motoare ale creşterii economiei mondiale – Statele Unite, Europa şi China – sunt afectate de încetinirea activităţii economice, astfel încât 2023 va fi un an dificil pentru PIB-ul global, a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, la emisiunea ‘Face the Nation’ a postului american de televiziune CBS, transmite Reuters.

Noul an va fi „mai dificil decât anul pe care l-am lăsat în urmă. De ce? Deoarece cele trei mari economii – Statele Unite, Europa şi China – încetinesc toate simultan”, a declarat oficialul FMI. În octombrie, FMI a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiei mondiale în 2023, în urma efectelor războiului din Ucraina, a majorării dobânzilor şi a presiunilor inflaţioniste. China se confruntă cu o explozie de cazuri de COVID-19 după ce a abandonat brusc, luna trecută, politica sa strictă de „zero-COVID”, la trei ani după apariţia coronavirusului în oraşul Wuhan.

„Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, avansul economiei Chinei în 2022 se va situa probabil la nivelul creşterii economiei mondiale sau sub acest nivel. Mai mult, numărul ridicat de infecţii cu care se va confrunta statul asiatic în următoarele luni va afecta probabil economia chineză dar şi evoluţia PIB-ului global”, a explicat Georgieva.

Previziunile FMI privind economia mondială

În octombrie, FMI estima o expansiune a economiei Chinei de 3,2% în 2022, similară cu nivel previzionat pentru PIB-ul global,

 » Aflați mai multe informații aici.