Jurnalul unui inginer rus care a lucrat o lună în Mariupol: „Nu sunt naziști”. „Eu sunt ocupant aici”. „Mă sperie gândul că mă pot ucide” ⋆ Universul.net

Sursa: TASS

Distrus de bombardamentele rusești, orașul Mariupol a început să fie reconstruit cu puțin timp înainte de anexarea oficială a regiunii Donețk, pe care președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat-o la 30 septembrie. Pentru a restaura orașul, au fost recrutați oameni din toată Rusia. Printre cei care au acceptat să plece acolo s-a numărat și inginerul rus Andrei Ivanov (nu este numele său real). A petrecut o lună în Mariupol, iar în tot acest timp a ținut un jurnal în care a descris în detaliu ceea ce a văzut. Mediazona a publicat o versiune prescurtată a jurnalului, iar Meduza a preluat elementele esențiale.

Despre ce s-a ales de Mariupol din cauza războiului

[În prima zi] am ajuns în oraș. Pe drum, pe măsură ce se apropia Mariupol, au început să apară case particulare distruse, copaci morți și mașini arse, în șanțuri. Pe ziduri ce se aflau în apropierea punctului de control era inscripționat „NU RĂZBOIULUI”. Orașul în sine zace în ruine, aproape toate clădirile înalte sunt deteriorate într-un grad sau altul, gardurile sunt tăiate de schije, clădirile rezidențiale sunt marcate cu inscripții: „Aici sunt oameni”, „Copii”.

E înfricoșător să-ți imaginezi ce s-a întâmplat aici acum câteva luni. Dar și această infrastructură a fost pusă în ordine într-o oarecare măsură: într-un loc s-a reparat drumul, din altul au fost ridicate grămezile mari de gunoi. Dar, poate că anume am fost duși pe un astfel de traseu. Îmi amintesc [în special] un graffiti pe clădire, care spunea „Moarte și groază”. Descrie cu precizie starea de spirit din oraș.

[Dar], în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, în oraș încă există viață și e lumină la unele ferestre. Nu știu câți oameni au mai rămas în oraș, dar pare ca și cum ai fi plonjat într-o realitate alternativă: aici o casă distrusă,

 » Aflați mai multe informații aici.