The Guardian | Analiză: Tacticile distructive ale Rusiei în Ucraina nu fac decât să-i expună şi mai mult slăbiciunea ⋆ Universul.net

Kremlinul a crezut că va captura cu uşurinţă Ucraina şi va cuceri Kievul în câteva zile, dar acum, după mai bine de nouă luni de la începutul războiului său dezastruos în Ucraina, noua strategie rusă de a viza infrastructura ce aduce lumină, căldură şi apă în milioane de case ucrainene dezvăluie propria slăbiciune a Rusiei şi disperarea sa în faţa unei rezistenţe ucrainene sfidătoare, scrie Andrew Roth, corespondentul la Moscova al cotidianului „The Guardian”, potrivit News.ro.

Neputinţa Rusiei – şi amploarea distrugerilor provocate de Moscova împotriva teritoriului pe care îl consideră al său – a răzbătut şi în declaraţiile oficiale într-un moment în care Kremlinul încearcă să lase Ucraina într-o stare dezastruoasă în pragul unei ierni aspre. Când şi când, oficialii ruşi compară distrugerile din oraşele ucrainene şi strategia folosită cu cele din al Doilea Război Mondial şi aproape că recunosc o tactică a pământului pârjolit.

La conferinţă de presă anuală susţinută joi, ministrul de externe, Serghei Lavrov, a primit o întrebare incomodă despre bombardarea Hersonului, un oraş pe care a pretins că l-a anexat în septembrie şi din care armata rusă s-a retras apoi în noiembrie, iar acum îl bombardează în mod regulat de pe malul opus al fluviului Nipru. „Cum puteţi justifica atacurile cu rachete asupra populaţiei civile, a infrastructurii, privarea oamenilor de accesul la apă şi electricitate, inclusiv în zona Herson, pe care Rusia o consideră teritoriul său?”, a fost întrebat Lavrov. „Oraşul Stalingrad a fost teritoriul nostru”, a răspuns Lavrov, referindu-se la oraşul modern Volgograd, care a fost scena celei mai sângeroase bătălii din cel de-al Doilea Război Mondial. „I-am lovit pe germani, în aşa fel încât au fugit de acolo”, a argumentat Lavrov.

PLANURILE MOSCOVEI AU FOST DATE PESTE CAP

Actuala strategie a Moscovei contrastează puternic cu planul iniţial al Rusiei: o lovitură fulgerătoare asupra Kievului şi a altor oraşe,

 » Aflați mai multe informații aici.