Wall Street Journal: Pentagonul a modificat HIMARS-urile, pentru a împiedica Kievul să atace teritoriul Rusiei ⋆ Universul.net

Sursa: Wikipedia

Pentagonul a modificat lansatoarele de rachetă furnizate Ucrainei, pentru ca Kievul să nu poată trage cu ele rachete cu rază lungă de acţiune care să atingă teritoriul Rusiei şi să nu agraveze astfel războiul rus, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ).

Statele Unite au livrat Ucrainei, de la începutul războiului rus, 20 de sisteme de tip High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) – un lansator multiplu de rachetă redutabil pentru armata rusă, cu o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri.

Însă, dezvăluie WSJ, Pentagonul a modificat aceste sisteme de armament înainte de a le trimite pe câmpul de luptă, cu scopul de a împiedica Kievul să atace teritoriul rus şi de a agrava, în acest fel, conflictul armat.

Oficiali americani declară pentru WSJ că HIMARS-urile livrate Ucrainei nu pot trage rachete de tip Army Tactical Missile System (ATACMS), pe care Washingtonul nu le-a furnizat, dar pe care ucrainenii le pot obţine de la alte ţări, relatează News.ro.

Aceste proiectile sunt capabile să atingă o ţintă aflată la peste 300 de kilometri şi să vizeze, astfel, cu uşurinţă, de pe teritoriul ucrainean, zone din Rusia.

”Noi nu încurajăm şi nu ajutăm Ucraina să lanseze atacuri în Rusia”, a subliniat secretarul de Stat american Antony Blinken.

”Lucrul la care suntem hotărâţi este să facem în aşa fel încât ei (ucrainenii) să aibă în mână – cu (ajutorul) altor mulţi parteneri din lume – echipamentele de care au nevoie pentru a se apăra, a-şi apăra teritoriul şi a-şi apăra libertatea”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

 » Aflați mai multe informații aici.